torsdag, oktober 18, 2012

Det här med pengar

När man blivit van med en inkomst och också har bostadslån och andra krediter så kan ju steget att börja studera kännas rätt så stort. Den vanligaste frågan från personer som funderar på att börja studera handlar just om finansiering. Så volá - här är mina snabbtips på hur det omöjliga inte behöver vara så omöjligt:

1. Utbildningsfonden: Ifall du har ett jobb, fyller kriterierna (bl.a. jobbat minst 8 år totalt och minst 1 år hos senaste arbetsgivaren) och får tjänsteledigt/studieledigt är det här det bästa sättet rent ekonomiskt eftersom du får ett inkomstrelaterat stöd. Den kontakt jag hade via mitt tidigare jobb med Utbildningsfonden var positiv och hälsningen var att det alltid lönar sig att åtminstone söka. Högst 18 månader så det räcker ju inte till längre utbildningar. I kombination med alterneringsledigt kan du ändå få 3 års studier med betydligt högre inkomst en det vanliga studiestödet. 


2. Arbetslöshetstöd: Ifall du är arbetslös och fyller TE-byråns kriterier kan du få inkomstrelaterat stöd för "egna studier" för 18 månader. Det här kunde man inte före år 2010.


3. Studiestöd: Samma som förut ca 290 euro i månaden + eventuellt bostadstöd och möjlighet till studielån.


4. Hitta ett jobb som har sjuuuukt bra lön och som du bara behöver jobba några timmar i veckan. Inte mer än 660 euro dock ifall du inte vill mista ditt studiestöd (om du nu får det).


5. Kolla med fonder och ansök till allt möjligt och omöjligt. 


6. Gift dig rik


Min lott blev nummer 3 eftersom jag inte hade ett jobb då jag började studera. Jag kunde inte heller få arbetslöshetsstöd pga att jag har en högskolexamen från förut som jag kan få ett jobb med. Så ifall min sambo inte skulle heltidsjobba skulle det här vara rätt svårt, speciellt med småbarn.


Mina studiemånader räcker inte till hela Fysioutbildningen (3,5 år). Så jag måste i varje fall börja jobba när jag kommit lite längre i studierna. Jag lyfte mitt studielån den här veckan, hela 1200 euro fick jag lyfta nu i höst (inflationsjusteringar har liksom inte hänt här). Wohoo! Jag bjuder i kväll guys:)


Men som sagt finns det ändå möjligheter. Så ifall du har en dröm är det bara och börja planera. Allt ordnar sig.

 
Tipsa gärna om ni har andra förslag!

2 kommentarer:

Anonym sa...

Hej Anne!
Kul att läsa!
Fysioterapin är ett skrå som vi gillar starkt. Känner flera fina personer i branschen. Har fått hjälp till självhjälp många gånger, t.ex Mc Kenzie är bekant. Lycka till med studier, familj och finansiering.
Stipendier är jobbiga att söka.
Blir också en vana. Fick länken via
Facebook. > Kram GS

Anne L sa...

Hej! Vad roligt att du har hittat hit! Kram