onsdag, februari 13, 2013

Medicin-cocktail

Jag skrev tidigare om hur mycket medicin det finns i Finland idag och att det automatiskt också leder till att det är svårt att hålla reda på alla piller och tabletter. Igår lärde jag mig på läkemedelsbehandlingskursen att hemmaboende äldre över 75 år har i Finland i medeltal över 7 olika läkemedel medan de som bor på anstalt har i medeltal 10 olika läkemedel. Herrgud vad mycket! Det här betyder att det i regel ALLTID finns interaktioner, dvs att ett läkemedel påverkar ett annat, vilket kan leda till alla möjliga besvär och biverkningar.

Ibland tar man medvetet piller som interagerar med varandra. I sådana fall anser läkaren att piller-cocktailen ändå ger mer nytta än skada fast kombinationen inte är optimal. Men många - speciellt äldre - äter medicinkombinationer som inte är bra och som man kunde förhindra om läkaren är insatt och ser helhetsbilden.

Vad göra då ifall du är orolig över dina egna medicinkombinationer eller du tycker att mommo verkar yr? Nå, man kan kolla mediciners interaktioner på Spinx Pharao som är en relativt ny portal på terveysportti.fi. Hittade tyvärr inte en svensk sida. Där kan du genom att klicka för det aktiva ämnet i medicinen (finns på läkmedelsburken) kolla ifall medicinerna är skadliga tillsammans eller inte passar ihop.

En annan bra sida är en lista med mediciner som av olika orsaker inte lämpar sig för seniorer. I Sverige finns listor på läkemedel som anses olämpliga för äldre. I Finland publicerades år 2010 på fimea.fi en lista med 350 läkemedel som grupperats enligt färg (beroende på lämplighet för äldre personer).

Så nu är det bara och kolla era egna eller äldre släktingars mediciner!

Inga kommentarer: