fredag, september 15, 2017

Hybrisfredag: Tsaren, solkungen och jag

Fick i veckan lära mig på franskakursen orsaken till att man i Frankrike säger soixante-dix (sextio-tio) och quatre-vingt-dix (fyra-tjugo-tio) istället för att säga septante (sjuttio) och nonante (nittio) som man gör i Belgien, Schweiz och Kanada. Orsaken var att den franska solkungen, dvs Ludvig XIV, förlorade många kring under åren 1670-1690 och ville därför inte mera höra septante och nonante uttalas i Frankrike. Och så blev det, lite hybris där.

Kollade också under veckan på ett program om ryska tsarer och framförallt om Peter den store som föddes år 1672. Helt otroligt att enskilda personer kunde ha så mycket makt under dessa århundraden. Han bestämde sig för att bl.a. skapa St Petersburg för att på det viset få tillgång till Östersjön och där bygga upp den ryska flottan. Så han övergav Moskva och åkte till sumpmarkerna vid finska viken och började bygga staden. Faktumet att området hörde till Sverige bekymrade sig Peter inte om. Pas de problème (fast på ryska då) tänkte tsaren - lite krig bara så ordnar det sig. Inget fel på hybrisen här heller.

Eller egentligen led dessa makthavare väl inte av hybris - storhetsvansinne - för det hade ju de facto makt att göra i princip vad som helst. Hybris är väl när man har en stark överdriven självvuppfattning - en illusion av makt. Dessa två män behövde inte överdriva något bara leva upp till förväntningarna.

Hur kom jag in på det här? Franska kursen ja - franska studierna känns tröga just nu. Därför var det extra trevligt att läsa den här artikeln fån BBC om lärande som äldre. Det finns många felaktiga fördomar som florerar där ute om att det är jättesvårt eller t.o.m omöjligt att lära sig språk som äldre. Också intressant att igen läsa om kopplingen mellan motion och förbättrad hjärnkapacitet. Känslan är ju bekant från förut - efter motion känns hjärnan pigg:

"Keeping in shape seems to be particularly important for maintaining that plasticity, as exercise helps to release a flood of neurotransmitters and hormones that are known to promote the growth of new brain cells and synapses."

Målet för mig i år är att således lära mig franska - bra franska - och forsätta på yogan, lite hybris gällande det här skulle säkert inte skada mig.

Tsarer, solkungen OCH bbc i ett och samma inlägg. Herrejeee. Rundar av med fredagslåten som den här veckan är Harry Styles Sign of Times. Jag har ännu inte tröttnat på den fast den spelas nonstop på vissa radiokanaler här i Belgien. Landskapen i början av videon påminner dessutom om Connemara national park på Irland som vi besökte förra hösten vilket gör mig extra glad denna regniga fredag (lite "flyghybris" finns också med).


Inga kommentarer: