torsdag, juni 29, 2017

Intution och Michael Nyqvist

Har funderat på intuition och försökt rationalisera kring det flummiga. Lade för några veckor till Gabriellas sång på min fiilis-lista på Spotify. Sången sjungs av Helen Sjöholm i filmen Så som i himmelen. I den filmen spelar också Michael Nyqvist och jag funderade på honom och tänkte tanken om att det varit tyst om Nyqvist under den senaste tiden.

Och så kom nyheten om att han var död. Tyckte det var konstigt att jag tänkt på honom just nu, veckorna före han dog. Det är inte så att jag normalt går och tänker på honom och då var det nära att jag irrade mig till funderingar kring andlighet och övernaturliga krafter. Men när jag rationaliserade tankarna kom jag på hur det troligen gått till:

1. Daniel och Elsa var för en tid sedan på en Benny Andersson konsert som svenska kyrkans kör höll här i Bryssel. Vi har en vän, Sofia, som sjunger i kören och hon hade sjungit solo kvällens bravurnummer som var Du måste finnas (från Kristina från Duvemåla). Sofia hade sjungit så vackert så Daniel och Elsa talade om just den sången ännu när de kom hem.

2. Jag sökte upp Du måste finnas på Spotify och kom samtidigt in på Helen Sjöholms populäraste låtar. Du måste finnas är nummer två och nummer ett är Gabriellas sång som jag inte lyssnat på på länge. Lyssnade i metron på väg till franskan och blev starkt berörd. 

Jag har aldrig glömt vem jag var
Jag har bara låtit det sova
Kanske hade jag inget val
Bara viljan att finnas kvar

3. Orden förmedlar samma känsla som jag hade i springbacken och flera andra gånger i livet - om att hitta sig själv igen efter en period av vilsenhet. Känslan över att tappa bort sig och hitta tillbaka i livet är så starkt och fint beskrivet. Tänkte på filmen och på Gabriellas grymma liv med en man som misshandlar henne och på Michael Nyqvist roll som dirigent och försökte komma ihåg händelseförloppet.

4. Samtidigt kopplade min hjärna ihop Michael Nyqvist och det ständiga nyhetsflödet som väller emot mig varje dag och kopplingen kom tydligen fram till att jag inte hört eller sett något om honom på en tid. Därav funderingen. Och så kom orsaken till tystande någon vecka senare när nyhetsflödet svämmande över av nyheten om att Nyqvist var död och jag fick en förklaring till flödestystnaden.

Det är väl just den kopplingen som är intuition. Det ÄR nästan lite magsikt hur snabbt hjärnan kan koppla ihop intryck, minnen och nyheter. Frågan är kanske främst om man vågar lita på sitt minne eller ej.
Med tysk översättning och allt.

Inga kommentarer: