torsdag, oktober 10, 2013

Skollov och familjesemester

Skummade igenom Hesaren idag och fastnade på en insändare av Markku Pulkkinen från Tuusula som skriver om hur familjer borde följa barnens skollov när de planerar solsemesterresor. Jag blev alldeles galet irriterad på Markkus förmynderi-besserwisser-paragrafnisse tankar. Han ställer bl.a. frågan om pappas plånbok är viktigare än barnets skolgång? eller vilken typ av arbetstagare som kommer ut i arbetslivet då barnen inte har behövt följa regler i skolan (dvs skollovsregler)?

Om du som barn har möjlighet att åka en gång om året utanför detta lands gränser så ÅK! Missar du multiplikationstabellundervisningen just den veckan så lär du nog den sen senare. Du får så mycket mera ut av att se världen den där ena veckan, även om det då är playan på Kanarieöarna. Kom att tänka på hur Susanna Alakoski i Svinalängorna beskriver hur huvudpersonen Leena plötsligt fick åka på en resa till södern. Det var helt galet overkligt och absurt för henne att flyga, dofta och vara i ett annat land, men det öppnade också en springa i medvetandet över att det finns något annat än Ystads förort.

De som har råd åker på skolloven, de som inte har åker då de vill tycker jag. Och jag tycker att herr Pulkkinen inte behöver oroa sig över de här barnens framtid i arbetslivet, tvärtom skulle jag vara mera orolig över de som uppfostras att alltid följa varje regel, att världen är svart och vit, och aldrig tänker själv. Sen kommer de ut i arbetslivet och tar beslut om ett en 4-årig Syrisk flicka inte får återförenas med sin familj.

7 kommentarer:

Anonym sa...

Vi kan vända detta ur skolans och lärarens perspektiv.

Läraren har en skyldighet att gå igenom ett visst material under skolåret. Om ett barn är borta då något gås igenom, så måste läraren gå igenom detta med eleven då den kommer tillbaka. Om läraren har en klass där många hela tiden är borta så kommer en betydande del av lärarens tid gå åt att gå igenom på nytt sådant som denne med de barn som varit på plats redan gått igenom.

Är detta rättvis för de andra barnen?

Visserligen finns det någon paragraf som säger att föräldrar också kan ta på sig plikten att gå igenom plutifikationstabeller då barnet är borta. Men hur många föräldrar kommer att göra detta under semestern på Kreta?

Det finns nästan alltid 2 sidor på varje ärende. Jag vet inte om Markku Pulkkinens ståndpunkt var ur skolans och den enskilda lärarens perspektiv.

Lina sa...

Eftersom Finland lider av trångsynthet, så är det mer panik att barn inte kommer ut och ser andra kulturer, religioner och samhällen än att dem missar 1 veckas undervisning. De flesta föräldrar som tar barnen ut på äventyr så förstår att stöda dem i läxor också. Jag hade väl aldrig varit där jag är nu om det inte var för resor och nyfikenhet. Så all respekt mot lärare och skolor men problemet är inte de små reglerna i skolan utan problemet är större än så.

Anne L sa...

Anonym: Vad roligt att du tagit dig tiden och kommenterat. Jag blir så glad av att få höra era åsikter! Och ja visst finns det alltid många sidor, men jag ser faktiskt inga problem i att lär sig nytt och läsa lite läxor under semestern på Kreta.

Lina: Ja, Finland känns säkert komiskt trångsynt ibland när man ser på oss utifrån:)

Jocke sa...

Tills jag var runt 16 år gammal hade jag varit på en resa utomlands. Kanske jag hör till de trångsynta. Å andra sidan har jag vänner som inte gjort någon annat än rest under sin barndom och större rasister får man söka efter. SÅ jag tror inte att det finns någon direkt korrelation mellan att göra resor utomlands och bli mindre trångsynt.

En god vän till mig har en grundskoleklass med runt 20 barn. Hon säger att det mer eller mindre konstant är ett par barn som är borta. Och hon kan med säkerhet säga att föräldrarna INTE går igenom något på de semestrar som de är.

Allt credit till Lina om du på semestern går igenom skolsaker med ditt/dina barn.

Tillbaka till läraren. Hon säger att det lite beror på vad som gås igenom medan barnen är borta, men det händer rätt ofta att det är något som behövs för nästa sak som skall läras. Och då barnen kommer tillbaka från semestern så kan de inte gå vidare. Och så måste läraren gå igenom vissa saker på nytt, till de andra barnens "stora" glädje.

Förstås har läraren ett val att inte göra så här, men då gränsar det väl på tjänstebrott.

Däremot håller jag helt med om att det här är ett större problem. Och enligt mig så handlar det om det sätt som grundskolan är uppbyggd och speciellt inlärningen sker. Vi tränar barn effektivt att sitta i rad, vara tyst och först prata när man får en fråga. Att vi har en idé om att rama in kunskap i vissa lådor (ämnen) och envist lära ut dem i en bestämd ordning har nog - tror jag - en större effekt på trångsynthet än någon gubbes åsikt om att föräldrar borde planera sina semestrar enligt barnens ledigheter/lov.

Anne L sa...

Hej Jocke, vad roligt att du kommenterat! Nej, mängden utlandsresor korrelerar säkert inte direkt med förståelse för andra kulturer. Kunskap och allmänbildning får och kan man hämta sig på många olika sätt. Men att se, dofta och höra olika kulturer skadar säkert inte heller ifall man har möjlighet.

Under min skolgång stannade läraren inte en enda gång upp undervisningen för att undervisa på nytt det jag missat när jag varit borta. Men det här är ju bara min historia och skall inte generaliseras.

Ia sa...

va roligt att läsa allas kommentarer o Anne, bra blogg!!Minns själv att då jag gick i skolan och vi var på resa så gjorde vi nog uppgifterna som skulle vara gjorda tills man var tillbaka. Måste då vara tacksam att mina föräldrar höll fast vid det, och minns heller inte att lärarna skulle ha gått igenom nåt pånytt om nån varit borta, utan det var på eget initiativ att ta reda på vad som gåtts igenom!!! Tycker att det då också ligger på kontakten mellan föräldrar, barn och lärare att få det att fungera. Men måste säga att i dagens samhälle så överraskar mig det här inte heller. Samarbete mellan parterna är A och O!

Anne L sa...

Hej Ia! Tack! Håller helt med dig gällande kontakten. Rufus och Elsa är ju inte i skolan ännu, men bra kontakt och kommunikation är a och o som du skriver. Sen tycker jag ju att dagens samhälle ändå i det stora hela är rätt så bra, och på många plan bättre än förr:)