onsdag, mars 07, 2018

Ytligt och bra

Funderar igen på mitt favoritämne motivation till rörelse. Den här gången från perspektivet ytlighet, utseende och målbilder (eller goals som svensken säger). Håller fast vid att i det stora hela är den inre motivationen - jag tränar för att jag vill och det känns bra i kroppen - den bästa motivation till rörelse eftersom den inre motivationen är den enda hållbara i längden.

Men för att komma dit efter en svacka behöver jag ytlig eller yttre motivation till en början, tills min kropp kommer ihåg hur bra det känns med motion och nu viskar jag nästan: jag kommer ofta igång med träningen då jag vet att jag har en fest eller någon get-togheter med människor jag inte sett på länge. Orsaken är enkel: jag vill visa hur bra det går för mig och att jag minsann inte blir äldre (hahaa). Vill liksom ha wow-effekten för att mata min ytlighet.

Sen tar det ca ett glas vin på get-toghetern och jag börjar berätta också om allt det jävliga och tråkiga i mitt liv. Det är inte svårt att skala av fasadlager på mig. Men estetikern i mig tycker om wow-effekten och ytor. Nu har jag under mitt liv balanserat mellan att bejaka eller förneka den här delen av min personlighet vad gäller mitt välmående.

Idag ser jag det som olika nivåer på välmående och tycket det därför inte är så dramatiskt. Det viktigaste är självklart inte ytan. Punkt. Men när jag mår bra, är nöjd med livet, känner mig älskad, får älska och sover tillräckligt är jag också mera intresserad av att pynta, fixa och klä upp mig. Och då när jag mår mindre bra kan jag längta till det där ytliga för att det samtidigt påminner mig om välbefinnandekänslan så där allmänt på ett djupare plan.

Huvudsaken är väl att ytligheten inte kommer som en hård yttre press (vilket den ju det facto gör varje gång jag öppnar ögonen på morgonen och klickar mig in på nätet). Inte heller får det kännas som ett måste, ett tvång. Ingen är helt immun, men att vara medveten om pressen och tvångskänslan är viktigt och jag försöker också kommunicera det här till mina barn. Det är inte på riktigt, det är inte viktigt, kommenterar jag ofta reklam eller youtube make-up, hårfixar-videon. Men förbjuder dem inte heller.

Här har vi alla fixat upp oss till partyt förra lördagen - påverkade av trender och youtube såklart.

Estetikern i mig äääälskar när blommorna äntligen tar över det gråbruna i parkerna. 

Och planeraren i mig och gör upp olika typer av listor för att försöka greppa livet och så rullar det på - livet alltså. OCH det är aldrig försent, du är aldrig för gammal, nästa möjlighet kan finnas bakom hörnet - kom ihåg det! 
Inga kommentarer: